Väckarklocka för svårväckta
Sällan är sängen så skön som när väckarklockan meddelar dig att det är dags att vakna på morgonen. Att vakna är en utmaning för många, men för vissa kan det nästan kännas omöjligt.
Oavsett orsak till att du är svårväckt, kan en väckarklocka anpassad för dina behov göra stor skillnad. Jag hoppas att det är ett lugnande besked till dig! I denna guide ska jag gå igenom allt värt att veta om de bästa väckarklockorna för svårväckta.

Mer specifikt kommer du att få koll på detta:
- Därför är väckarklockan avgörande
- 8 faktorer för den bästa väckarklockan
- Topplista
- Bellman & Symfon Pro
- Bellman & Symfon Vibio
- Philips Wake-up Light
- Därför har du svårt att vakna
- När i sömncykeln är det bäst att bli väckt?
- Analog vs. digital väckarklocka
- Fenomenet snooza
- Innovativa funktioner i moderna väckarklockor
- Vanliga frågor
Varför är det så viktigt att välja rätt väckarklocka?
När jag möter människor med utmaningar relaterade till sin sömn fokuserar många på sänggåendet – och det är helt rätt. Men, man ska inte förbise den så viktiga starten på dagen. Hur du blir väckt spelar en större roll än du tror, varpå valet av väckarklocka är central.
Din telefons simpla alarmfunktion i all ära, men den kan i vissa fall göra mer skada än nytta. En väckarklocka anpassad för dig kan å andra sidan göra stor skillnad för hur du startar dagen – och känner dig under den och efterföljande natt.
- Effektivare uppvakning: Rätt klocka hjälper dig att vakna på ett sätt som passar din sömncykel och minimerar trötthet.
- Bättre sömnkvalitet: Med en pålitlig väckarklocka slipper du oroa dig för att försova dig – då kan du sova djupare, vilket i sin tur gör det lättare att vakna på morgonen.
- Harmonisk start: Vissa modeller erbjuder funktioner som gradvis ljus eller ljud, vilket gör att du vaknar naturligt utan att bli ryckt ur sömnen.
- Förbättrad produktivitet: En strukturerad morgonrutin, då du inte är i tidsnöd på grund av att inte ha vaknat av din väckarklocka, ger en positiv start på dagen och skapar bättre förutsättningar för att vara produktiv.
8 faktorer vi har vägt in i vårt test av väckarklockor
När du väljer väckarklocka finns det flera aspekter att tänka på, vilka vi till stora delar har baserat vårt test på. Primärt handlar det om dessa åtta områden:
- Ljud, ljus eller vibration: Välj en väckarklocka med den väckningsmetod som fungerar bäst för dig – högt ljud, mjukt ljus eller vibrationer, alternativt alla tre.
Vi kommer strax att berätta mer om fördelarna med varje metod, liksom till vilken klocka du kan vända dig för respektive funktion. - Digital eller analog: Analoga klockor är ofta enklare, medan digitala modeller kan erbjuda fler funktioner som sömnspårning och variation på alarm.
- Batterilivslängd: För modeller som drivs av batterier är det viktigt med lång batteritid för att undvika att de dör under natten.
Det finns även alternativ med back-ups, vilket jag strax kommer att presentera för dig. - Pris och garanti: I grund och botten kan man säga att en väckarklocka är värd “vilket pris som helst”, eftersom det i förlängningen hjälper dig att behålla jobbet. Vi ska dock inte dra det så långt, för självklart ska du inte behöva lägga för mycket pengar på klockan. En balans mellan pris, kvalitet och garanti är målet!
Att garantin är viktig är för att den innebär att klockan håller länge. Då kan du anpassa dina rutiner efter den på lång sikt, och veta att du verkligen blir väckt av den. - Användarvänlighet: Enkelheten i inställningar och funktioner är avgörande, särskilt om du vill undvika krångel på morgonen.
- Portabilitet: En kompakt och lätt modell kan vara passande om du ofta reser.
- Koppling till mobilen: Fundera på om du föredrar en fristående klocka eller en som kan kopplas till din mobil för fler funktioner, som styrning via en app eller integration med smarta hem-funktioner.
- Design och stil: Detta kan verka sekundärt, och funktionen är absolut viktigast! Med det sagt, eftersom du säkerligen kommer att låta klockan stå framme kan det vara värt att välja en modell som passar in i din inredning.
Topp 3 bästa väckarklockorna för svårväckta 2025
Bellman & Symfon Pro inkl. vibratorpuck – Ljud, ljus och vibration i ett

✅Mycket pålitlig tack vare kombinationen av ljud på enormt starka 100 dB, ljus och vibration.
✅Fin blandning mellan klassisk och futuristisk design med tydliga siffror, vars bakgrund du kan konfigurera efter eget tycke och smak.
✅Enkel att använda med tydliga knappar och justerbara inställningar.
✅Det medföljer en stilren nattlampa som kan aktiveras om du behöver navigera i mörker.
✅Prisvärd sett till mängden och kvaliteten på funktionerna.
✅Svensk utveckling med tillgänglig support.
✅Fungerar även vid strömavbrott, tack vare sitt backupbatteri som automatiskt laddas via den medföljande strömadaptern.
❌Relativt dyr jämfört med enklare väckarklockor.
❌Har inte dynamiska funktioner för att exempelvis väcka dig under sömnens ytliga faser.
Sömnexpertens utlåtande
Bellman & Symfon Pro är en av de mest avancerade väckarklockorna för svårväckta och personer med särskilda behov, som nedsatt hörsel. En stor anledning till att jag utser detta till den bästa väckarklockan är för att den riktar in sig mot tre sinnen; hörseln, synen och känseln.
Ja, faktum är att här kombineras tre effektiva väckningsmetoder: högt ljud, blinkande ljus och en kraftfull vibratorpuck.
Larmets volym kan justeras upp till hela 100 dB, vilket är jämförbart med ljudnivån av en motorsåg. Det gör det svårt att ignorera. För en uppvakning som samtidigt är harmonisk, är ljudet stegrande. Parallellt med att ljudet går igång, blinkar klockans LED-lampor i ett intensivt mönster som förstärker uppmärksamheten.
Vibratorpucken å sin sida är en av produktens mest imponerande funktioner. Den placerar du enkelt under din madrass eller din kudde, varpå den avger kraftfulla vibrationer när alarmet går igång. Det passar utmärkt för personer som sover djupt och behöver fysisk stimulans för att vakna.
Klockan har en tydlig och lättläst display med stora siffror, och den är enkel att använda, även för äldre eller personer som inte är vana vid tekniska enheter. Den är också försedd med en batteribackup som garanterar att den fungerar även vid strömavbrott, vilket ger extra trygghet.
Priset är något högre än vad du säkerligen är van vid när det handlar om väckarklockor, men alla de som jag har rekommenderat Bellman & Symfon Pro till, säger att den är väl värd sitt pris på strax över en tusenlapp. Du får mycket för pengarna i denna svenska uppfinning!
Vem passar Bellman & Symfon Pro för?
- Perfekt för personer med hörselnedsättning eller kraftig trötthet.
- Även lämplig för de som delar sovrum och behöver en diskret uppväckning, tack vare vibratorpucken.
- För dem som vill ha flera pålitliga väckningsmetoder i en och samma enhet.
Bellman & Symfon Vibio med vibration – Styr via app och stör inte din partner

✅Ett prisvärt alternativ för en modern, teknikdriven lösning.
✅Styrning via app gör den mycket flexibel, exakt och enkel att använda.
✅Effektiv vibration som kan ställas in i flera olika intensiteter och tider, vilket funkar även för svårväckta personer.
✅Portabel och perfekt för resor.
✅Tyst väckarklocka, optimalt för par med olika rutiner och/eller de med nedsatt hörsel.
✅Kompakt och diskret, där vibrationsenheten smidigt kan placeras under kudden eller madrassen.
✅Stark drifttid på hela 10 dagar – slipp oroa dig för att batteriet tar slut när du sover.
✅Möjlighet att ställa in appen så att madrassen vibrerar vid inkommande samtal.
❌Förutsätter att du har en smartphone med Bluetooth-funktionen ständigt aktiverad.
❌Ingen ljus- eller ljudfunktion, vilket gör den mindre mångsidig än andra modeller.
Sömnexpertens utlåtande
Likt sin föregångare Bellman & Symfon Pro, gör Bellman & Symfon Vibio att du kan sova tryggt om natten med vetskapen om att den kommer att ta hand om väckningen på bästa sätt.
På plats två på listan över de bästa väckarklockorna för svårväckta vill jag därför presentera denna innovativa och minimalistiska väckarklocka som sätter användarvänlighet och diskretion i fokus.
Vibio bygger till fullo på att du väcks med vibrationer, genom den Bluetooth-kopplade sängvibratorn som placeras under din kudde eller madrass. Denna styr du via en tillhörande app som du laddar ner gratis till din smartphone. Via appen kan du ställa in upp till tio olika alarm med olika tider och vibrationer.
Många av de jag möter, möter mig med skepsis när jag tipsar om den fullt vibrationsbaserade Vibio. “Är inte själva definitionen av en väckarklocka att den avger ett ljudbaserat alarm?” Nej, det passar inte alla. De med kraftigt nedsatt eller helt reducerad hörsel har ingen nytta av höga ljud.
Vibio är också utmärkt för de som delar sovrum, eftersom den inte genererar något ljud eller ljus som kan störa andra. Perfekt för par med olika rutiner, som exempelvis skiftarbetare, med andra ord. Självklart kan du sätta ett ljudbaserat alarm via exempelvis mobilen som komplement, om du vill.
Enheten är i sin tur liten och portabel, vilket gör den toppen att ta med på resor eller använda hemma utan att den tar upp mycket plats. Priset, strax över tusenlappen, är mer än godkänt, givet de avancerade och exklusiva funktionerna. Dessutom kan gästspela som
Vibrationsenheten är kraftfull och kan placeras under kudden eller madrassen, och den har tre olika intensitetsnivåer för att passa olika behov. Detta gör den effektiv även för personer som har en tendens att sova djupt. Helt klart värt att ge en chans!
Vem passar Bellman & Symfon Vibio för?
- För teknikintresserade som föredrar appstyrda lösningar.
- Perfekt för personer som behöver en diskret väckning som inte stör andra, exempelvis de som delar säng eller rum.
- Ett bra val för resenärer tack vare sin kompakta storlek och enkelhet att ta med.
Philips Wake-up Light – Vakna som vi är evolutionärt byggda för, med ljuset

✅Simulerar en naturlig soluppgång där morgonljusets färg ändras från mjukt gryningsröd och varm orange till klargul – precis som i naturen.
✅Kombinerar ljus och ljud för en mjukare uppvakningsupplevelse.
✅Det gradvisa uppvaknandet under 30 minuter, upp till 200 lux, borgar för en harmonisk morgon – samtidigt som du väcks på ett effektivt sätt.
✅Möjlighet att välja mellan fem uppvakningsljud, samt FM-radio.
✅Du kan anpassa ljusstyrkan genom hela 20 inställningar.
✅92 % av alla användare upplever att det är lättare att vakna med Philips Wake-up Light.
✅Estetiskt tilltalande design som passar in i de flesta sovrum.
❌Fungerar inte optimalt i kombination med sovmask.
❌Inte lika effektiv för personer med nedsatt syn, eller som måste ha de högsta decibeltalen på larmljudet.
Sömnexpertens utlåtande
Philips Wake-up Light gjorde stort väsen av sig (bokstavligen och bildligt talat!) då denna innovativa väckarklocka lanserades redan år 2010. Här får du din alldeles egen soluppgång för en väckning av den allra djupaste sömnen.
Det här är en avancerad väckarklocka som efterliknar en naturlig soluppgång för att hjälpa dig vakna på ett sätt som harmoniserar med kroppens biologiska klocka. Ljuset börjar gradvis öka i intensitet under en tidsperiod på 30 minuter upp till 200 lux, innan det ljudbaserade larmet aktiveras. Detta skapar en mjuk och naturlig övergång från sömn till vakenhet.
På så sätt kan du slippa det problem som många ofta lyfter med mig – att de vaknar som av ett ryck, och känner sig uppe i varv lång tid efteråt, i klar kontrast till ett harmoniskt uppvaknande. Med Philips Wake-up Light frisätts inte stressämnen, som kortisol, i en kanon i kroppen, utan du vaknar på ett behagligt sätt.
Wake-up Light har också flera valbara alarmfunktioner med mjuka, naturliga ljud, som fågelkvitter, vågskvalp eller mjuk pianomusik, liksom radio. Dess intuitiva touch-kontroller och lättlästa display gör den i sin tur enkel att använda.
Detta ljus är särskilt effektivt under vinterhalvåret eller för dem som lider av säsongsbunden depression (SAD), då det kan förbättra både energinivåer och humör. Den omvända funktionen, som simulerar en solnedgång och anpassas efter det omgivande rummets ljusnivå, kan användas för att skapa en lugnande kvällsrutin.
Denna mångsidighet är ett stort plus, och är absolut en del av det som rättfärdigar den högre prisklassen. Visst känns det självklart att detta är marknadens populäraste väckarklockor med ljus?
Vem passar Philips Wake-up Light för?
- Perfekt för personer som vill vakna gradvis och utan stress.
- För dem som kämpar med mörka morgnar under vinterhalvåret eller lider av säsongsbunden depression (SAD).
- Ett bra val för morgontrötta personer som vill vakna mer naturligt än med ett abrupt alarm.
Därför har du svårt att vakna
Att du är svårväckt kan bero på en mängd olika faktorer – allt från hur du sover till vad som händer i din omgivning när larmet går. Låt mig dela med mig av några vanliga orsaker och förklaringar till varför du kan ha svårt att vakna av ditt alarm.
Bristande sömnkvalitet
Kvaliteten på din sömn spelar en avgörande roll för hur lätt du vaknar. Om du inte får tillräckligt med djup- och REM-sömn kan kroppen känna sig ”ofärdig” när alarmet aktiveras. Vanliga orsaker till dålig sömnkvalitet inkluderar:
- Stress och oro som stör sömnen.
- Dålig sömnhygien, som att använda skärmar innan läggdags.
- Sömnstörningar som sömnapné eller insomni.
Fel timing i sömncykeln
Om du blir väckt mitt i en djup sömnfas (N3) är det mycket svårare att känna sig pigg. Det är under djupsömnen som kroppen reparerar sig och är som mest avslappnad. Att bli väckt under denna fas kan göra att du känner dig groggy och desorienterad. Se till att du är i fas med din dygnsrytm! Mer om detta strax.
Ljudtypen på alarmet
Alla ljud är inte lika effektiva när det gäller att väcka oss. Om du använder ett monotont eller svagt ljud som alarm, kan hjärnan vänja sig vid ljudet och ignorera det. Å andra sidan kan vissa människor reagera negativt på klassiska höga alarm och istället föredra mjukare ljud som fågelsång eller musik.
Forskning tyder på att de bästa larmljuden är tvärtemot de larmljudliknande alarm som man kan tro. Istället är det i många fall mest effektivt med:
- Larm med lägre frekvens (500 Hz)
- Melodiska ljud
- Låtar med ett tempo på 100 till 150 slag per minut
Min upplevelse är dock att detta är individuellt, så prova dig gärna fram. Du kan hur som helst känna dig trygg i att de larmvarianter som du får om du väljer någon av våra väckarklockor på topplistan, har förankring i forskning.
Användning av öronproppar och sovmask
Dessa hjälpmedel är utmärkta för att förbättra sömnkvaliteten genom att blockera ljud och ljus. Men de kan också bidra till att du missar alarmet, särskilt om det är för tyst eller om larmet inte kompletteras med vibrationer.
Hitta våra bästa tips på öronproppar och sovmask här.
Hörselproblem
Om du har nedsatt hörsel kan ett vanligt alarm vara otillräckligt. För personer med detta problem är det bättre att använda en väckarklocka som kombinerar starkt ljud med vibrationer eller blinkande ljus.
Vanor och rutiner före sömn
Hur du tillbringar timmarna innan du går och lägger dig kan påverka hur lätt du vaknar. Om du till exempel äter sent, tränar sent på kvällen eller använder skärmar utan att använda blåljusfilter kan din kropp ha svårt att varva ner och nå djupsömn.
Placeringen av väckarklockan
Om din väckarklocka är placerad nära sängen kan det vara alltför lätt att trycka på snooze-knappen utan att verkligen vakna. Det är ofta bättre att placera den längre bort så att du måste resa dig upp för att stänga av den.
Omgivning och miljö
Hur miljön i ditt sovrum ser ut spelar stor roll.
- Ljus: Ett mörkt rum på natten är viktigt, men på morgonen kan det bli svårare att vakna. Ljus på morgonen hjälper kroppen att starta sin naturliga uppvaktning, oavsett om ljuset är artificiellt eller naturligt.
- Temperatur: Många av de jag möter har det någon grad för varmt i sitt sovrum. 18 till 20 grader är att rekommendera. Tänk på att ett rum som är för kallt eller för varmt rum kan göra det svårare att lämna sängen.
- Buller: Plötsliga ljud från gatan eller andra i huset kan störa sömnen och göra dig mindre utvilad.

När i sömncykeln är det bäst att bli väckt?
Låt mig snabbt återkomma till punkt 2 i listan ovan, just för att det är en så viktig del i huruvida du har lätt eller svårt att vakna. Kanske är du inte svårväckt, utan bara ur fas med din dygns- och sömnrytm.
Du kommer att ha lättare att bli väckt när du befinner dig i en lättare sömnfas, snarare än i den djupaste delen av din sömncykel. Sömnen delas nämligen upp i olika faser.
Under natten går du igenom dessa faser i cykler som varar mellan 90 och 120 minuter. I varje cykel passerar du genom lätt sömn, djup sömn och REM-sömn. Här är varför det är bäst att vakna under de lättare faserna:
- Fas 1 och 2 – Lätt sömn (N1 och N2): Dessa är de tidiga och ytligaste faserna av sömnen. Under dessa stadier är kroppen redan ganska avslappnad, och hjärnaktiviteten börjar minska, vilket gör det lättare att vakna upp utan att känna sig groggy. Om du vaknar under dessa faser på morgonen känner du dig mer utvilad och alert.
- Fas 3 – Djup sömn (N3): Den djupaste delen av sömnen är också den mest återhämtande för kroppen. Här repareras och byggs vävnader, och energinivåerna fylls på. Om du väcks under denna fas kommer du ofta känna dig mycket trött och desorienterad, eftersom hjärnan och kroppen inte är redo att återgå till fullt medvetande ännu.
- Fas 4 – REM-sömn: Det är den fas där vi drömmer mest och hjärnan är nästan lika aktiv som under vaken tid. Här är vi också känsligare för att väckas. Att bli väckt under REM-sömn kan göra att du känner dig förvirrad eller groggy, eftersom hjärnan är mer fokuserad på de drömmar den bearbetar.
→ Det är alltså bäst att vakna under lättare sömnfaser!

Analog vs. digital väckarklocka
Analoga företeelser, prylar och funktioner ersätts i allt större utsträckning av digitala alternativ. Kanske är väckarklockan ett bortglömt exempel på den utveckling som människan har varit med om; från att väckas av solen, till dagens avancerade prylar som mäter alla möjliga typer av data, utifrån vilka vår väckningstid bestämt.
Hur som helst, både analoga och digitala väckarklockor har sina fördelar och nackdelar. I de allra flesta fall behöver du som svårväckt person en digital väckarklocka med flera funktioner och sinnen aktiverade, likt vår topplista här ovan.
Analoga väckarklockor | Digitala väckarklockor |
Dessa klockor har funnits i generationer och är fortfarande en favorit bland många som föredrar enkelhet. En klassisk analog klocka är lätt att använda, kräver ingen app eller teknisk kunskap, och är fri från distraktioner som skärmar eller notiser. + Enkel och pålitlig konstruktion. + Krävs inte eluttag eller komplicerade inställningar. + Ger ofta ifrån sig en distinkt och abrupt alarmsignal som kan väcka även den djupaste sovaren. – Begränsade funktioner jämfört med digitala klockor. – Oftast inget ljus eller vibration. – Vissa modeller kan ticka, vilket kan vara störande för känsliga personer. | Digitala klockor är moderna och erbjuder många avancerade funktioner som anpassningsbara alarm, snooze-funktioner, ljusväckning och till och med smarta anslutningar till din mobiltelefon. + Ofta utrustade med flera väckningsmetoder (ljud, ljus, vibrationer). + Kan komma med funktioner som sömnspårning och appstyrning. +Tysta och estetiskt anpassningsbara, med LED- eller LCD-skärmar som ofta kan dimmas. – Kan vara mer komplicerade att använda. – Ofta i en högre prisklass. – Vissa funktioner kan kännas överflödiga för personer som bara vill ha en enkel väckarklocka. |
Är det ett nytt fenomen att snooza?
Snoozeknappen är både älskad och hatad, men den är faktiskt en relativt ny uppfinning. Under större delen av människans historia fanns inte konceptet ”snoozing.” När solen gick upp, gick vi upp – enkelt och naturligt. Det var först med industrialismen och mekaniska väckarklockor som vi började schemalägga vår vakna tid på ett striktare sätt.
Den moderna snoozeknappen introducerades på 1950-talet, då väckarklockstillverkare insåg att många ville ha en liten “mjuklandning” mellan sömn och vakenhet. Forskning visar dock att snoozing inte alltid är bra för oss.
Att vakna och somna om flera gånger kan faktiskt störa vår naturliga sömncykel och leda till så kallad ”sömntröghet” – den där känslan av att man är groggy och trött, trots att man tekniskt sett sovit.
Tips för att minska snoozandet och vakna mer effektivt
Om du är en snoozare vill jag dela med mig av mina bästa tips för att bryta mönstret och få en mer effektiv morgonrutin:
- Placera väckarklockan långt bort från sängen. Att behöva resa dig ur sängen för att stänga av alarmet tvingar kroppen att vakna.
- Investera i en wake-up light. Som Philips ovan, eftersom dessa klockor imiterar soluppgången och väcker dig gradvis med ljus, vilket är mindre abrupt än ljud – alltså lägre behov av att slå av klockan i irritation.
- Använd ett alarm som ökar i intensitet. Börja med svaga toner eller ljud som sakta blir högre – det känns mindre stressigt, vilket du får med både val 1, 2 och 3 i vår topplista.
- Var konsekvent i dina insomnings- och uppvakningstider. Kroppen vänjer sig vid rutiner och du kommer märka att den börjar ställa in sig på att vakna vid den tid du vill.
- Skapa en härlig morgonrutin att se fram emot. Genom att lova dig själv något trevligt på morgonen – en god frukost, en stund med din favoritbok eller en kopp av ditt favoritkaffe kan det kännas enklare att kliva upp.
Innovativa funktioner i moderna väckarklockor
Moderna väckarklockor är en teknisk fröjd, med funktioner som gör uppvakningen både bekvämare och mer anpassad till våra behov. Utöver de funktioner som du fick koll på i topplistan ovan, finns ytterligare ett gäng innovativa funktioner.
Trådlös laddning och smarta anslutningar
Den moderna väckarklockan är mer än bara en nödvändighet som ser till att du kommer till jobbet i tid. Exempelvis finns det modeller som erbjuder trådlös laddning för din mobiltelefon. Nattduksbordet blev just mer multifunktionellt och yteffektivt”
Genom Bluetooth och Wi-Fi kan vissa klockor även kopplas till smarta hem-system som Google Home eller Alexa. Det ger dig möjlighet att styra klockan med röstkommandon eller integrera den med andra smarta enheter.
Du kan till exempel be klockan starta kaffemaskinen samtidigt som alarmet går igång. Det kanske låter ur något ur Musse Piggs husvagnsäventyr på Kalle Ankas julafton, men det är Sverige 2025!
Projektion och röststyrning
Tänk dig att du öppnar ögonen och ser tiden projicerad på väggen eller i taket, utan att behöva vända dig om och stirra på en skärm. Projekterande väckarklockor gör detta möjligt, och vissa av dem kan styras helt via röstkommandon.
Du kan till exempel säga: ”Ställ alarmet på 07:00” utan att behöva röra ett finger – perfekt för de trötta kvällarna.
Anpassningsbara alarm och sömnspårning
Moderna väckarklockor är inte bara till för att väcka dig – de hjälper dig också att förstå din sömn. Med inbyggda sensorer eller kopplingar till appar kan du spåra din sömncykel, se hur länge du sovit, och till och med få råd om hur du kan förbättra din sömnkvalitet.
Anpassningsbara alarm är en annan viktig funktion. Istället för ett statiskt alarm kan dessa klockor anpassa sig efter din sömncykel och väcka dig när du befinner dig i ett lättare sömnstadium, alltså i de vänstra blocken i vår graf ovan. Allt för att du ska vakna piggare och mer utvilad.
Appar
Det finns också en mängd appar som fungerar som väckarklockor och erbjuder smarta funktioner utan att du behöver köpa en fysisk klocka. Många av dessa bygger på tanken att du inte ska kunna snooza samt individuell anpassning med uppvaknande under rätt sömnstadie.
Exempel på några populära appar är:
- Alarmy – Lös uppgifter som att skaka mobilen, fota något eller lös en matteuppgift för att stänga av larmet.
- Walk me up – Kräver att du går en viss sträcka för att stänga av larmet.
- RISE – Räknar ut hur mycket sömn du behöver och väcker dig därefter.
Att använda appar i detta syfte kan dock vara kontraproduktivt. Blått ljus som stör sömnen och frestelsen att scrolla på sociala medier innan läggdags inverkar negativt på din sömn, så använd dem klokt. Till svårväckta rekommenderar jag helt klart Bellman & Symfon Pro, Bellman & Symfon Vibio eller Philips Wake-up Light.
Avslutande tankar
Jag förstår vilka utmaningar du som svårväckt möter – allt från en stress under kvällen och natten kring huruvida du kommer att komma för sent till jobbet, till en trött känsla när du väl vaknar.
Genom att välja rätt väckarklocka och förstå dina sömncykler kan det bli lättare att ta sig upp på morgonen. Ge någon modell från topplistan, samt tipsen i guiden, en chans så vågar jag nästan garantera att du kommer att få klart harmoniskare morgnar!
Vanliga frågor
Vilka funktioner bör en väckarklocka för svårväckta ha?
Det beror på varför du är svårväckt. Generellt kan man dock säga att den bör ha funktioner som hög volym, kraftig vibration, ljus och möjlighet att ställa in flera alarm – gärna en kombination av dessa.
Se till att volymen är tillräckligt hög, gärna 100 dB som Bellman & Symfon Pro, en vibration som du inte kan sova igenom, likt den som Bellman & Symfon Vibio kommer med, samt ett tillräckligt ljust ljus, likt Phillips Wake-up light på 100 lux.
Du kan även kika efter smarta funktioner, som att koppla klokan till mobilen för personlig anpassning eller snooze-knappar som kräver att du löser ett pussel för att stänga av larmet.
Finns det väckarklockor för hörselnedsatta?
Ja! Väckarklockor med ljus samt väckarklockor med vibration är utmärkta i dessa lägen.
En väckarklocka med vibrationspuck, till exempel, har en separat enhet som du placerar under din kudde eller madrass. När alarmet går, vibrerar kudden kraftigt och hjälper dig att vakna utan att störa andra i rummet. Detta alternativ brukar vara riktigt effektivt för personer som är hörselskadade eller inte reagerar på ljud, liksom de som vill bevara husfriden och inte väcka sin partner.
Finns det väckarklockor som inte stör andra i rummet?
Ja, den just nämnda väckarklockan med vibrationpuck är ett diskret alternativ. Den läggs under din kudde eller madrass och väcker dig med kraftiga vibrationer utan att den du sover bredvid eller nära inte märker det på samma sätt. Denna lösning är särskilt effektiv om ni har delade madrasser, exempelvis pocketresårmadrasser.
Är ljusalarm bättre än ljudalarm för svårväckta?
Detta är individuellt! Ljusbaserade alarm kan vara en effektiv lösning för svårväckta, särskilt de som är känsliga för ljus och inte sover med sovmask. Genom att simulera en soluppgång väcks kroppen gradvis och hjärnan får signaler om att det är dags att vakna.
De med nedsatt syn eller som svarar bäst på ljud, har störst nytta av högre ljud. En kombination av ljus och ljud ger dock ofta den bästa effekten.
Hur kan jag göra det mindre plågsamt att vakna tidigt?
Det handlar om vad du gör innan du somnar, hur din sömn är och hur du vaknar. För den sista delen – själva uppvaknandet – är mitt råd att du väljer en väckarklocka som stimulerar flera sinnen; hörsel, syn och känsel.
Ljusalarm som simulerar en soluppgång hjälper kroppen att vakna mer naturligt. Lägg till ett mjukt men tydligt ljud, som fågelsång eller en stigande ton, så slipper du vakna som om någon skriker i örat. Vibration är även det en effektiv funktion.
Vilka väckarklockor är bäst för mig som har svårt att sluta snooza?
Väckarklockor som kräver en handling för att stängas av är perfekt för dig. Det kan vara allt från att lösa ett mattetal till att springa till ett annat rum. Klockor som rullar iväg över golvet eller hoppar runt på nattduksbordet är också populära bland snoozare – men leder inte direkt till ett lika harmoniskt uppvaknande som ljus och vibrationer. Ta en titt på min topplista, guide och tips ovanför långsiktiga lösningar!